Meteen naar de inhoud

Waarom een krabpaal?

Gebruik het menu voor meer ingangen van deze website. Of gebruik deze link.

Tommy & Suzie

Een kat is een roofdier en dat betekent onder meer dat de nagels een zeer belangrijk onderdeel zijn bij de jacht.
Die nagels moeten scherp blijven en daarom zal de kat regelmatig de nagels moeten onderhouden. Zo nu en dan zul je in huis een “hoedje” van een nagel zien liggen. Dat hoedje is er door het krabbelen aan een hard voorwerp afgegaan en een nieuwe scherpe nagel is weer klaar om te helpen bij het vangen van een prooi.
Het hiervoor genoemde harde voorwerp is vaak een stoelzitting, een tafelpoot of de zijkant van een bank. Zo nu en dan is het behang ook een prima ondergrond.  Het voordeel van behang is, dat het resultaat direct zichtbaar is. Je kat zal er de volgende keer weer snel naartoe gaan om zich nog een keertje lekker uit te leven.
Het is namelijk niet zo dat het krabbelen alleen wordt gedaan om de nagels te onderhouden. Het is ook een belangrijke uitlaatklep van opgekropte woede of agressie. Als je goed op je kat let, zul je soms opmerken dat hij/zij ineens gaat krabbelen als hij iets niet mag doen of als je niet reageert als er aandacht wordt gevraagd. Hij stevent dan met opgeheven staart recht op bijvoorbeeld de krabpaal of een stuk muur af en leeft zich uit.

Een krabpaal voorzien van nieuw sisaltouw is vaak een prima oplossing.

Bij de meeste krabmeubelen zijn de palen omwonden met sisaltouw. Dat heeft een grote aantrekkingskracht. Wij hebben een aparte kamer voor de katten en daar staan ook veel voorwerpen die ze gebruiken om aan te krabbelen. Als ze ‘s ochtends de kamer uit mogen, lopen ze de keuken in en lopen dan recht op een grote krabpaal af en beginnen een paal te molesteren. Vooral de onderste palen zijn het haasje. Als het touw helemaal versleten is of als de paal zelf zichtbaar wordt, winden we er een nieuw stuk touw tussen en klaar is kees. Dat kun je best wel lang volhouden. Als het touw zodanig is vernield dat er niets meer te redden is, wordt die paal helemaal opnieuw voorzien van sisaltouw. Dan kan hij weer een poosje mee. We kunnen dit ook doen voor hen die het meubel graag willen houden omdat ze het gewoon mooi en praktisch vinden. Je neemt dan contact via de winkel door het volgende product te bestellen: Krabpalen repareren 

Bij deze beschrijving staat een indicatie van de kosten.

Hieronder enkele foto’s

Krabpalen belangrijk voor het gedrag
Zo waren de palen.
Een gerepareerd meubel
Zo ziet het er nu uit

2 reacties op “Waarom een krabpaal?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.