Meteen naar de inhoud

Huisdieren en heel warm weer

Puffen, zweten en hijgen. Niet alleen mensen zien af van dit warme weer, onze huisdieren ook. Mag je met de hond gaan wandelen bij dit weer? Moet je ijsblokjes in je aquarium doen en hoe hou je je konijntje koel? En wat met de reptielen – want die zijn koudbloedig en houden toch van de hitte? Niet dus.

Honden
Je trouwe viervoeter is eigenlijk niet bestand tegen de hitte. “Vanaf 24 graden is het te warm voor een hond”, zegt dierenarts Elisabeth Soetemans. “Bij deze extreme temperaturen mag je enkel voor 7 uur ‘s ochtends en na 10 uur ‘s avonds wandelen. Voor de rest moet je een hond vooral koel houden. Heb je thuis airco? Prima. Een ventilator is ook goed. Voorzie ook steeds genoeg fris water. Als het in huis echt te warm wordt, verplaats de mand van de hond naar de koelste plek in je huis. Je kunt ook een koelmat aanschaffen. Als je hond het toch te warm krijgt, kun je die met natte handdoeken afkoelen. Ververs de natte handdoeken dan om de twee minuten. Je hond natspuiten met koud water mag je nooit doen. Dan trekken alle haarvaten onder hun huid dicht en krijg je het tegenovergestelde effect. Je hond gaat nog meer warmte vasthouden. Ook in godsnaam: laat je hond niet in de wagen achter. Twee minuten is al te veel. Doe het gewoon niet. Als je toch met de wagen ergens heen moet, laat de airco een tijdje voordraaien zodat de wagen afgekoeld is voor je de hond inlaadt.”

Katten
“Bij katten is het mogelijk nog belangrijker dat je huis koel blijft omdat je anders weinig tot niets kunt doen om de dieren fysiek af te koelen”, zegt dierenarts Soetemans. “Katten houden niet van nattigheid, dus het trucje met de handdoek zou ik me niet aan wagen. Als je poes een buitenshuiskat is, is het aangeraden om ze binnen te houden. Een kat zal altijd zelf op zoek gaan naar de koelste plekken in huis.” Als je thuis een naaktkat of een ras met dunne vacht hebt rondlopen, moet je bij dit weer extra opletten. “Als ze in de zon liggen, kunnen ze zelfs achter glas verbranden. Hou de gordijnen toe of smeer ze in met zonnecrème.” Als het binnenshuis te warm dreigt te worden, kun je ook voor je kat een koelmat kopen, maar in het oog houden is de boodschap: “Bij twijfel kun je de temperatuur van je kat opnemen. Die mag in geen geval boven de 39 graden gaan. Een hitteshock bij huisdieren is bijna altijd fataal. Zelfs als ze het halen, zal er steeds onomkeerbare hersenschade zijn.”

Kippen en ander pluimvee
“Voor kippen en ander pluimvee is schaduw en voldoende vers en koel drinkwater het allerbelangrijkste bij extreme hitte”, zegt Tom Hellebuyck, kliniekhoofd afdeling pluimvee en bijzondere diersoorten aan de faculteit Dierengeneeskunde van de UGent. Als je kippen wapperen met hun vleugels, hijgen of hun pluimen openzetten, hoef je niet te panikeren. “Kippen transpireren op die manier. Voorzie ook zeker genoeg schaduwzones in de ren. Je kunt ook een bergje zand in de ren leggen. Kippen wentelen zich graag in een zandbad om af te koelen.” Speciaal voer is bij warm weer niet nodig. “Sommige mensen geven hun kippen nat kattenvoer opdat ze zo extra vocht zouden binnenkrijgen, maar dat is een urban legend. Het eiwitgehalte van kattenvoer is te hoog, dat is niet gezond voor vogels. Je kunt ook een bak met een bodempje water of een plonsbadje in hard plastic in de ren zetten. Vele vogels nemen graag een bad om af te koelen.”

Kleine knaagdieren.
Wie een hamster of konijn heeft, houdt de bak, het hok of de kooi best uit de zon. “Als je die kunt verplaatsen, zet die dan in de schaduw. In de volle zon is nooit een goed idee trouwens”, zegt het kliniekhoofd nog. “Ook hier moet het gezond verstand voldoende. Voorzie steeds genoeg vers water. Als je dier in een buitenhok zit en je kunt het tijdelijk naar binnen verplaatsen, is dat zeker aan te raden. Als je konijn of hamster binnen leeft, zet je de kooi best op een koele plaats. Zolang de temperatuur binnenshuis draagbaar is voor mensen, zullen kleine knaagdieren die ook wel aankunnen. Vaak zetten mensen kooien op de vensterbank. Het behoeft geen uitleg dat dat nu geen goed idee is. Vorig jaar hebben we hier in het ziekenhuis veel beestjes met een hitteshock binnengekregen.”

Aquaria en vijvers
“Bij grote, tropische aquaria, zou het warme weer voor geen al te grote problemen moeten zorgen.”, zegt Hellebuyck. “Zulke aquaria worden sowieso al verwarmd en die verwarmingselementjes hebben een thermostaat. Als je een groot aquarium hebt, duurt het erg lang voor de luchttemperatuur invloed heeft op zo`n groot volume water. Heb je een klein aquarium met koudwatervissen, zoals een goudvis, dan moet je wel opletten. IJsblokjes  zijn uit den boze. Dat kan een temperatuurshock veroorzaken. Als je aquarium richting de 28 graden gaat, moet je een derde van het water verversen met koel leidingwater. Niet meer, niet minder. Anders gaan de waterparameters, de chemische samenstelling van het water, van je aquarium schommelen.” Wie thuis een vijver met koi’s of ander vijvervissen heeft, moet ook goed opletten. “Daar is niet zozeer de temperatuur, maar zuurstoftekort het grote probleem. Als je de vissen aan het oppervlak naar adem ziet happen, is er te weinig zuurstof in het water en moet je voor extra doorluchting zorgen Dat kan via een luchtsteentje en een luchtpomp. Je kunt ook een fonteintje installeren.”

Reptielen
Het is een misvatting dat reptielen houden van deze extreme temperaturen. Sterker nog: ” Oververhitting is een van de weinige acute doodsoorzaken bij reptielen in gevangenschap”, zegt het kliniekhoofd van de faculteit dierengeneeskunde. “De warmtelampen in terraria hebben geen thermostaat. Als het in huis ook nog eens erg warm is, kan de temperatuur in het terrarium snel oplopen.” Hoe warm is te warm? “Voorbij de 35 graden zullen reptielen in het wild gaan schuilen voor de hitte. Als ze dat niet kunnen kan het snel gaan. Een terrarium van 38 graden is voor het gros van de reptielen na enkele uren fataal. Bij dit weer kan het ook zeker geen kwaad om in een klein plonsbadje te voorzien, maar hou vooral de temperatuur van het terrarium en die warmtelamp in de gaten. Dreigt het te warm te worden, zet dan de lamp uit en laat het terrarium even luchten om af te koelen.”

Bron: Het Nieuwsblad, 24/06/2019 om 18:45 door Arthur De Meyer

Huisdieren en heel warm weer Zie ook bij: Hete zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.