Ga naar de inhoud

Vuurwerk

Tips bij vuurwerk tijdens de jaarwisseling

Voor dieren die heel erg gevoelig zijn voor geluiden kan het verstandig zijn om een CD aan te schaffen om de dieren te laten wennen aan de geluiden tijdens de jaarwisseling.
Deze gedragstherapie CD bevat zeer realistische geluidsopnamen van onweer en vuurwerk. Als je de cd op de juiste wijze afspeelt kan het een belangrijke stap zijn in het proces om je huisdier van zijn angst voor vuurwerk, onweer en onverwachte harde geluiden in het algemeen af te helpen.

Begin op tijd

Gedragstherapeut voor dieren Debbie Rijnders heeft deze vuurwerk CD voor dieren samengesteld als hulpmiddel om je huisdier van de angst voor onweer of vuurwerk af te helpen. Gedragsverandering kost tijd en het is daarom belangrijk om ruim voor de jaarwisseling te beginnen.

Binnenkort is het weer zover. Voor veel mensen een dag van gezelligheid en lekker eten en drinken. Voor veel huisdieren is het echter een dag om zo snel mogelijk te vergeten. Hopelijk zal dit voor veel lezers een aanleiding zijn om het voor de katten (en natuurlijk ook andere dieren) zo gezellig mogelijk te maken.

Lees de pagina dus rustig door en beoordeel zelf of het in je eigen situatie van toepassing is.

Tijdens de jaarwisseling zal het overal wel weer een geknal van jewelste zijn.
Natuurlijk zijn er katten die hier helemaal geen last van hebben.
Dat katten soms in paniek raken, is ook best te begrijpen.
Bij katten is het soms moeilijk te zien is dat ze bang zijn.

 • Soms zie je het aan het feit dat de oren naar achteren liggen.
 • Ook aan de ogen is het wel te zien en ze zullen hard gaan rennen.

Schuilplaatsen.


Maak ruim van tevoren schuilplaatsen voor je kat en laat hem met deze plaatsen kennis maken. Plaats een lege doos met een gat zodat de kat zich hierin kan verstoppen of een mandje evt. boven op een kast. Je kunt ook de kastdeur open laten staan, zodat de kat zich in de kast kan verstoppen.
Leg wat snoepjes of brokjes op deze plaatsen zodat de kat op een positieve manier kan kennis maken met deze plaatsen. Ook badkamers kunnen als schuilplaats dienen als het vuurwerk daar minder hoorbaar en zichtbaar is, plaats ook daar een mandje of doos en zorg ervoor dat de deur niet dicht is zodat de kat altijd naar een andere vluchtplaats kan.

Hulpmiddelen

 • Feliwayspray of -verdamper is een synthetisch feromoon dat rustgevend is voor de kat.
 • Telizen is een tabletje op basis van groene thee extract.
 • Zylkene is een natuurlijk voedingssupplement dat kan ondersteunen bij stress.
 • Royal Canin Calm dieet is een complete voeding met de unieke combinatie van alfa-casozepine en L-tryptofaan, die beide de symptomen van stress bij de kat (en kleine hond) verminderen zonder enige bijwerking.

Hieronder volgen wat tips, waarvan de meeste wel bekend zullen zijn, maar toch noem ik ze maar even.

 • Als je kiest voor een hulpmiddel als hierboven, begin er dan ruim van tevoren mee. Denk aan minimaal 3 weken.
 • Laat je kat niet naar buiten. Denk aan het kattenluik.
 • Zet je kat in een ruimte waar hij vertrouwd is, of in een afgesloten kooi in een grotere ruimte.
 • Zet in deze ruimte een radio aan, afwisselend met muziek en stemmen. Let er wel op dat hier geen geknal in voorkomt.
 • Doe in deze ruimte de gordijnen dicht en laat het licht aan.
 • Uiteraard ook de ramen sluiten.

Geef een kat geen slaapmiddel. Katten reageren hier vaak averechts op omdat het geluid door het slaapmiddel versterkt wordt waardoor de kat in paniek kan raken.

Misschien heb je nog ergens het middel Vetranquil liggen. Gebruik dit echter niet als middel om te kalmeren bij vuurwerk.
Geluidsgevoeligheid wordt verhoogd!. Door de spierverslappende werking kan je huisdier niet laten merken wat er aan de hand is, terwijl je zou kunnen denken: dat helpt goed zeg! Hij ligt lekker te slapen! Maar het tegendeel is waar!.

Als je kat bang is, ga hem dan niet troosten, want dan bereik je juist het tegenovergestelde. Hij zal dan altijd bij onverwachte geluiden naar je toe komen om te worden getroost en aangehaald.

Als je laat begint gebruik dan last minute rustgevende supplementen en/of hulpmiddelen zoals Vetplus Calmex, of een Thundershirt om je viervoeter ontspannen door de jaarwisseling heen te helpen.   

Veel producten bij vuurwerkproblemen

.